12 ian. 2013

Colonizarea de pe Marte !

Marte este a patra planetă de la Soare și penultima ca mărime din Sistemul Solar. Marte poartă numele zeului roman al războiului și este adesea denumită Planeta Roșie  deoarece oxidul de fier predominant pe suprafața sa îi conferă un aspect roșiatic distinctiv între corpurile astronomice vizibile cu ochiul liber. Marte este o planetă telurică cu o atmosferă subțire, având caracteristici de suprafață care amintesc atât de craterele de impact ale Lunii, cât și de văi, deșerturi și calote glaciare polare ca ale Pământului.

Colonizarea Marte poate determina umanitatea să-și modifice ADN-ul ?

Zilele și anotimpurile sunt comparabile cu cele ale Pământului, deoarece perioada de rotație, precum și înclinarea axială în raport cu planul ecliptic sunt foarte similare. Marte găzduiește Muntele Olimp, cel mai mare vulcan și cel mai cunoscut munte de pe orice planetă din Sistemul Solar și Valles Marineris, unul dintre cei mai mari canioane din Sistemul Solar. Bazinul din emisfera nordică acoperă 40% din planetă și poate fi un semn de impact imens. Marte are doi sateliți, Phobos și Deimos, care sunt mici și au o formă neregulată. Este posibil ca aceștia să fie asteroizi captați, similare cu 5261 Eureka, un troian al lui Marte.

Marte a fost explorată de numeroase nave spațiale fără echipaj. Mariner 4, lansat de NASA la 28 noiembrie 1964, a fost prima navă spațială care a vizitat Marte, cea mai mare apropiere de planetă având loc la 15 iulie 1965. Mariner 4 a detectat slaba centură de radiații marțiene, măsurată la aproximativ 0,1% din cea a Pământului și a surprins primele imagini ale unei alte planete din spațiul profund. La 20 iulie 1976, Viking 1 a efectuat prima aterizare de succes pe suprafața marțiană. Deși nava spațială sovietică Mars 3 a avut o amartizare lină în decembrie 1971, contactul a fost pierdut după câteva secunde. La 4 iulie 1997, nava spațială Mars Pathfinder a aterizat pe Marte, iar la 5 iulie, roverul misiunii, Sojourner a devenit primul rover robotic care a operat pe Marte. Pathfinder a fost urmat de roverele Spirit și Opportunity, care au aterizat în ianuarie 2004 și au funcționat până la 22 martie 2010 respectiv 10 iunie 2018. Orbitatorul Mars Express, prima navă spațială a Agenției Spațiale Europeane a ajuns pe orbită la 25 decembrie 2003. La 24 septembrie 2014, Organizația indiană de cercetare spațială a devenit a patra agenție spațială care a vizitat Marte, când misiunea sa interplanetară Mars Orbiter Mission a ajuns cu succes pe orbită.  Există investigații în curs de desfășurare care evaluează potențialul de locuibilitate din trecut al lui Marte, precum și posibilitatea existenței vieții. Sunt planificate viitoare misiuni de astrobiologie, inclusiv roverele Perseverance și Rosalind Franklin. Apa lichidă nu poate exista pe suprafața planetei Marte din cauza presiunii atmosferice scăzute, care este mai mică de 1% din presiunea atmosferică pe Terra, cu excepția unor mici creșteri pentru perioade scurte. Cele două calote glaciare polare par a fi făcute în mare parte din apă. Volumul de apă din calota glaciară a Polului Sud, dacă este topită, ar fi suficient pentru a acoperi întreaga suprafață planetară până la o adâncime de 11 metri. În noiembrie 2016, NASA a raportat găsirea unei cantități mari de gheață subterană în regiunea Utopia Planitia de pe Marte. Se estimează că volumul de apă detectat este echivalent cu volumul de apă din Lacul Superior. Marte poate fi observat cu ușurință de pe Pământ cu ochiul liber, la fel și colorarea sa roșiatică. Magnitudinea sa aparentă (strălucire) atinge -2,94, care este depășită doar de Venus, Lună și Soare. 

Vezi Sursa Info AICI

Lansarea şi revenirea dinspre Marte pot fi organizate doar atunci când "Planeta Roşie" şi Terra se situează de aceeaşi parte a Soarelui, fenomen care se petrece aproximativ la fiecare 26 de luni şi care va avea loc în 2031, 2033, etc.

Marte se roteste in jurul Soarelui pe o orbita elipsoidala, la o distanta de  207-249 mil.km aproximativ o data si jumatate distanta fata de Pamant (Pamantul: orbita aproape circulara, distanta de circa 150 mil.km). Marte efectueaza o revolutie in jurul soarelui in 687 de zile terestre, asadar, in 1,88 ani terestri. Viteza lui Marte este de 79 200- 93 600 km/h; viteza pamantului : aproximativ 100 000 km/h. Diametrul lui Marte este  circa jumatate din diametrul Pamantului. Perioada sa de rotatie in jurul axei este de 24 de ore si 37 de minute. Ovaloare favorabila, intrucat ziua matiana este aproape cat o zi terestra.
           Intrucat axa lui Marte, la fel ca cea a pamantului, nu este perpendiculara pe planul orbitei (diferenta de unghi dintre axa pamantului si axa lui Marte  : 2 grade), exista anotimpuri si pe planeta cea mai apropiata de pamant. La nord de  ecuatorul martian, vara este mai lunga decat iarna; In emisfera sa sudica este invers. In plus Marte are 2 sateliti, Deimos si Phobos. Acestia se rotesc in jurul ei in 30 de ore si 18 minute, respectiv 7 ore si 39 de minute.

Primele deosebiri decisive fata de viata de pe pamant sunt legate de forta gravitatiei. Gravitația de pe Marte reprezonta 38%, aproape o treime din forta de gravitatie terestra. Ca urmare locuitorii de pe Marte, mai usori cu doua treimi fata de ci de pe Pamant, pot renunta la numeroase accesorii terestre, precum scaunele, canapelele, caci datorita fortei gravitationale reduse, oamenii aproape ca plutesc. Activitatile statice, asa cum erau anticipate inca din anii '60, ar putea insa necesita accesorii precum scaunul de comanda al capitanului Krik de pe nava spatiala Enterprise.
In pozitie sezanda trebuie isa exersata si o alta activitate, intr-o statie pe marte. Astfel, proiectantii Euro- Marte s-au decis sa construiasca un model de toaleta pentru conditii de gravitatie zero, precum cele utilizate aztazi in zborurile spatiale.

Vezi mai multe info AICI


Care sunt criteriile de selectie pentru primii astronauti care vor locui pe Marte!Colonizarea de pe Marte ar putea fi făcută în anul 2022 odată cu lansarea primei misiuni de populare a acestei planete.

Criteriile pe care trebuie să le întrunească aplicanţii la această misiune nu sunt foarte severe, permiţând aproape oricărui doritor să devină "marţian".

Este cunoscut faptul că excursiile pe Lună sunt foarte costisitoare, însă o alternativă mult mai bună este planeta Marte. Mars One, un startup olandez, organizează selecţii de candidaţi pentru posturi de astronauţi care vor fi trimişi în anul 2022 pe planeta roşie.
Vezi și

1. Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

2. Romania traiește , încă , din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

3. Scara de valori a societății romanești
4. Europa privită din viitor
5. Hrana vie

6. Planurile in derulare sunt o munca in progres, veche de sute de ani

7. Destinatii uimitoare pe glob

8. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

9. Primarul care nu frură
10. Duda a pus mâna pe Casa Regală
11. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !
12. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

13. O Nouă Republică

14. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.!

15.În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.
16. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

17. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste
18. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul
19. Fii propriul tău nutriționist
20. Maya ramane o civilizatie misterioasa
21. Slăbești daca esti motivat
22. Serbet de ciocolata

23. Set medical Covid necesar acasă
24. Medicament retras - folosit în diabet
25. Brexit-ul - Spaima Europei
26. Virusul Misterios

27. Inamicul numărul unu al acumulatorilor
28. Sistemele solare - apă caldă

29. Economisirea energiei electrice

30. Hoțul de cărți
31. Aparitia starii de insolventa
32. TRUMP ESTE PRESEDINTE

33. Microbii din organismul uman

34. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral. Și fără comentarii.

35. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

36. Masca ce omoară virusul O veste de Covid

37.Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil

38.Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea - Asasinii Economici


Scopul misiunii este colonizarea, un echipaj de patru persoane urmând a fi trimis pe Marte după o serie de antrenamente. Până în anul 2023 Mars One îşi doreşte o colonizare de succes pe Marte, în următorii ani având în plan trimiterea din doi în doi ani a noi astronauţi.

În mod surprinzător cei care aplică pentru a devenii unul dintre primii astronauţi care vor locui pe planeta roşie nu trebuie să aibă vreo specializare anume ori să îndeplinească anumite criterii profesionale sau educaţionale, notează Huffington Post.

Politici Sociale

Despre afaceri online

PC Computer Locuinta - O investitie necesara

De la prietenii niștri RELIGIE

LITERATURA și CREDINTA

Economico - Sociale

Politici Fiscale , Sociale

Situatia ECONOMICO-SOCIALA Stiinta si tehnica


"Cei care aplică la acest program trebuie să aibă minimum 18 ani, să aibă un simţ dezvoltat al responsabilităţii, să îşi dorească să creeze şi să susţină relaţii de lungă durată. De asemenea, aplicanţii trebuie să fie capabili să aibă încredere în colegii lor, să se poată adapta rapid la condiţiile date, să fie curioşi şi creativi", se arată în descrierea criteriilor de selecţionare.


De asemenea, descrierea postului de astronaut ideal continuă prin lămuriri conform cărora niciun candidat nu trebuie să deţină vreo specialitate profesională deosebită.

"Mars One nu caută oameni cu anumite calităţi profesionale cum ar fi geologi, doctori sau piloţi. Candidaţii vor primi instruire şi antrenament timp de opt ani. Pregătirea educaţională elevată reprezintă un avantaj, însă tot ceea ce candidaţii trebuie să înveţe pentru această misiune le va fi predat pe parcursul antrenamentului", se mai specifică în condiţiile de selecţionare.

Candidaţii care vor fi eventual aleşi pentru misiunea de pe Marte trebuie să ştie că odată ajunşi pe planeta roşie întoarcerea pe Pământ va fi imposibilă.

Conform Mars One cei care vor fi trimişi pe Marte nu se vor mai întoarce pe Pământ. Potrivit sursei citate, până în acest moment Mars One a primit în jur de 1.000 de C.V-uri din partea celor care vor să aplice pentru posturile de astronaut. Mediafax http://debarbati.ro/divertisment/care-sunt-criteriile


O organizaţie din SUA vrea să trimită pentru totdeauna oameni pe Marte
Opt români s-au înscris pentru proiect
Opt români s-au înscris pe lista celor peste 100.000 de candidaţi la un proiect iniţiat de organizaţia Mars One care îşi propune colonizarea planetei Marte începând din anul 2022, cei selectaţi urmând să rămână pe Planeta Roşie pentru totdeauna.

Profilele celor opt români sunt intitulate MarsMan, Toni, HRUBY GEORGE VALENTIN, Drados Teodorescu, Vasile Sofroni, Matei, Calin şi Andreea. Fiecare candidat are postat câte un video de introducere şi câteva paragrafe introductive.

Andreea, o româncă care trăieşte în Canada de câţiva ani şi are dublă cetăţenie, se descrie ca fiind o persoană cu o voinţă puternică, curioasă, adaptabilă, hotărâtă şi, bineînţeles, pasionată de spaţiul cosmic.

Vasile Sofroni, un bărbat de 55 de ani, a strâns până acum cele mai multe recomandări. El scrie că a luat-o în viaţă de trei ori până acum de la zero şi că este gata să mai încerce încă o dată.

Bas Lansdorp, CEO Mars One şi co-fondator, a menţionat pentru CNN că pe lista publicată pe site-ul organizaţiei apar numai persoanele care au plătit taxa de înscriere şi au completat în întregime profilul, deci numărul celor care s-au înscris este mult mai mare.

Biletul, doar dus către Marte, costă între 15 şi 38 de dolari, în funcţie de naţionalitate, fiind corelat cu produsul intern brut al fiecărei ţări.

„Am vrut ca preţul să fie destul de mare încât oamenii să se gândească bine înainte de a lua decizia şi destul de scăzut încât să fie accesibil pentru oricine”, a spus Lansdorp.

Primul zbor care va duce oameni pe Marte va costa 6 miliarde de dolari, conform calculelor Mars One. Fundaţia plănuieşte să obţină fondurile necesare misiunii din donaţii şi din drepturile de difuzare a documentarului despre pregătirea candidaţilor pentru colonizarea Planetei Roşii.

Dintre toţi cei care au aplicat pentru misiune, organizaţia va alege anul acesta 40 de persoane din mai multe ţări. Patru dintre aceştia – 2 bărbaţi şi 2 femei – vor pleca pe Marte pentru totdeauna în anul 2022, urmând ca un alt grup de patru persoane să sosească doi ani mai târziu.

În capsule vor fi aduse panouri solare şi mâncare, precum şi dispozitive pentru procesarea apei de pe planetă.

„Vom evapora apa şi o vom condensa înapoi în stare lichidă. Din apă putem produce hidrogen şi oxigen şi vom folosi oxigenul pentru a crea aer respirabil în locuinţe. Aceste condiţii vor fi pregătite de rovere înainte ca oamenii să sosească”, a spus Lansdorp. Vezi   SursaCererile de aderare la colonizarea pe Marte depasi 200.000 

Pentru cei care doresc să se alăture propus colonie pe Marte, cererile pentru prima rundă pe Marte cu un singur program de selecție Astronaut sau închis acum. În timpul acesta (in doar cinci luni), 202,586 de oameni au aplicat pentru aderarea la misiune, care promite pentru a instrui un grup select de oameni pentru a popula Planeta Roșie.
Reclamanții au venit din întreaga lume, cu cele mai multe provenind din Statele Unite ale Americii (24 la suta din cererile). Cererile pot fi depuse într-una dintre cele 11 de limbi majore și a inclus un chestionar, CV, scrisoare motivațională și video de un minut în care sa solicitat reclamantei să răspundă la câteva întrebări și descrie ce ar trebui să fie unul dintre primii colonisti pe Marte.
In urmatorii doi ani, solicitanții de succes va suporta trei runde de eliminări, Marte Un site explica . Angajamentul este una pe viață, astronautii vor trăi tot restul vieții lor pe Marte. Elasticitate, adaptabilitate, curiozitatea, capacitatea de a avea încredere, creativitatea și inventivitatea sunt descrise ca trăsături de caracter dorit. În timp ce solicitanții ar putea aplica în mai multe limbi, pe parcursul procesului cerințele privind cunostintele de limba engleza va crește, probabil pentru a avea un limbaj comun pe care locuitorii pot comunica. În plus, misiunea este căutarea de persoane sanatoase, care nu consuma alcool, tutun sau droguri.
Grupul curent de solicitanți vor fi examinate de un comitet de selecție Marte și va fi anunțat până la sfârșitul anului 2013 în cazul în care se trece la Runda 2. Până în 2015, șase echipe de patru persoane vor fi selectate pentru un program de formare șapte ani. Una dintre aceste echipe va fi primul la cap pentru Marte. Al doilea tur de scrutin va implica un fizic cu un medic pentru a fi prezentat Comitetului, precum si un interviu cu comisia. În turul trei, solicitanții rămasi vor participa la provocări pentru a demonstra adecvarea lor la viață pe Marte și potențiale provocările pe care le-ar putea prezenta. În runda a patra, toți participanții vor fi de așteptat pentru a comunica în limba engleză și să lucreze împreună în echipe, în condiții de viață aspre. Echipa selectata pentru a popula planeta Marte va pleca în luna septembrie 2022 Sursa


Cum va proceda de selecție astronaut?
Pe 22 aprilie 2013 Mars One a lansat Runda 1 de căutare la nivel mondial pentru a găsi cei mai buni candidati pentru misiunea umana pe Marte. Procesul de aplicare constă în patru runde.

Runda 1 Toți candidații trebuie să depună o cerere on-line. Aplicarea on-line constă în informații generale despre solicitant, o scrisoare de motivare, un CV și un video de un minut în care solicitantul răspunde unor întrebări date și explică de ce el sau ea ar trebui să fie printre primii oameni care au pus piciorul pe Marte. În această etapă, candidații potențiali pot depune cererea lor în una din cele 11 limbi cele mai utilizate pe Internet: engleză, japoneză spaniolă, portugheză, franceză, germană, rusă, arabă, indoneziană, chineză mandarină,, coreeană. În cazul în care un solicitant decide să facă profilul lui sau a ei publică publice, video cerere este disponibil pentru a fi vizionate pe applicants.mars-one.com . La sfârșitul Runda 1, o echipă de experți Mars One va decide care candidații vor trece la Runda 2.

Runda 2 Candidații pentru Runda 2 va avea nevoie pentru a obține o declarație medical de stare bună de sănătate de la medicul lor. Solicitantul va fi invitat să se întâlnească cu un comitet de selecție Mars One. După efectuarea unui interviu cu candidații, comitetul de selecție determină care va trece pentru a rotunji trei. Acest interviu ar putea fi difuzat pe TV și internet.

Runda 3 Această rundă este etapa de selecție regional, care ar putea fi difuzat pe TV și internet în țări din întreaga lume. În fiecare regiune, 20-40 candidații vor participa la provocări care să demonstreze adecvarea lor pentru a deveni unul dintre primii oameni pe Marte. Publicul va selecta câte un câștigător pentru fiecare regiune și Marte One experți va selecta participanții suplimentare pentru a continua să Runda 4.

Runda 4 Runda 4 va fi un eveniment internațional care va fi difuzat în întreaga lume. Comisia de selecție Marte Unul va crea grupuri internaționale de patru candidați. Grupurile vor fi de așteptat să demonstreze capacitatea lor de a trăi în condiții de viață aspre, și să lucreze împreună în condiții dificile. Grupurile vor primi prima lor de formare pe termen scurt într-o copie a avanpost Marte.
Din prima serie de selecție, șase grupuri de câte patru vor deveni angajați cu normă întreagă ai Marte Un astronaut corpului, după care vor antrena pentru misiune. Echipe întregi și persoane fizice ar putea fi selectate în timpul de formare, atunci când acestea se dovedesc a nu fi potrivit pentru misiune.
http://www.mars-one.com/faq/selection-and-preparation-of-the-astronauts/how-will-the-astronaut-selection-proceed#sthash.coldCxzo.dpufCursa spațială în 2020 (II): Când ajungem pe Marte?

De Ionuț Preda 11.06.2020Numărul misiunilor de cercetare către Marte este în creștere, dar rachetele care ar trebui să trimită oameni pe Planeta Roșie sunt încă prinse la sol.

Vara lui 2020 va fi un moment propice pentru ca agențiile spațiale să își întoarcă atenția către planeta vecină. Pământul și Marte se vor afla între sfârșitul lui iulie și începutul lui august în cele mai bune poziții pentru lansarea de vehicule către Planeta Roșie. Teoretic, lansările către Marte ar putea avea loc oricând, însă la fiecare 2,2 ani există perioade în care orbitele celor două planete se află la punctele cele mai apropiate, făcând rutele mai eficiente. Următoarea fereastră de lansări va fi în toamna lui 2022.

Dacă în prima parte a overview-ului despre cursa spațială am vorbit despre planurile de a ne întoarce pe Lună, în această parte te punem la curent cu eforturile de explorare ale Planetei Roșii. Bonus: o discuție despre începuturile turismului spațial.

CITEȘTE ȘI: Cursa spațială în 2020 (I): Când revenim pe Lună?
Nu vom cuceri Planeta Roșie prea curând

NASA vrea să profite de fereastră de lansări din 2020 pentru a trimite un nou rover pe Marte, Perseverance. Vehiculul robotic este programat pentru lansare pe 17 iulie, și ar urma să amerizeze în februarie 2021 pentru o misiune care va dura cel puțin un an marțian. Printre altele, Perseverance ar urma să extragă peste 500 de kg de mostre de roci, pe care le va lăsa în depozite strategice de pe suprafața planetei, cu scopul de a fi prelevate și aduse pe Pământ în misiuni viitoare.


Concept artistic al roverului Perseverance pe Marte. NASA

Tot în iulie, China intenționează să lanseze și ea un vehicul de amartizare care conține un rover, Tianwen-1, în tentativa de a deveni al doilea stat care ajunge pe Marte, după Statele Unite. Acesta va intra pe orbita planetei în februarie 2021, însă aterizarea ar putea fi amânată câteva săptămâni sau luni. Beijingul își propune, de asemenea, să efectueze misiuni de colectare și returnare a mostrelor de pe Marte până în 2030.

În aceeași perioadă ar fi trebuit să se lanseze și misiunea ExoMars, o colaborare a Agenției Spațiale Europene și Roscosmos pentru trimiterea unui rover britanic pe Marte, cu o stație de lansare și rachetă rusească. Mai multe probleme tehnice descoperite la sistemul de parașutare, identificate odată cu apropierea debutului misiunii, au dus la amânarea acesteia până la următoarea aliniere favorabilă a planetelor, în toamna lui 2022. Roverul Rosalind Franklin va putea extrage mostre aflate la doi metri adâncime, care sunt ferite de radiația intensă de la suprafața planetei, și ar putea oferi noi indicii despre prezența dezvoltarea vieții pe satelit.

În schimb, Emiratele Arabe Unite și Japonia vor colabora pentru o primă misiune spațială arabă către Marte, prin lansarea sondei Amal. Aceasta va măsura diverse aspecte ale atmosferei de pe Marte, precum cantitatea de praf și ozon, dar va fi echipată și cu un spectrometru UV care măsura cantitățile de hidrogen și oxigen care „scapă” din atmosfera planetei.

Legat de când vom putea piciorul pe Planeta Roșie, toate discuțiile se află la stadiul de promisiuni sau proiecte pe termen lung. Multe guverne și agenții spațiale au aruncat ideea în treacăt, menționând de obicei o dată în jurul anului 2030, fără să aibă însă un plan concret pentru aceasta. Deși programul actual NASA se numește Moon-to-Mars, nu există vreun timeline pentru pregătirea unei misiuni către Marte. Știm doar că aceasta va avea loc după întoarcerea pe Lună.

SpaceX au fost singurii care s-au încumetat la o foaie de parcurs, în 2016, când Elon Musk anunța că mega-racheta lor Starship ar urma să trimită o misiune de pregătire, fără echipaj, în 2022, urmată de o misiune cu echipaj în 2024 – iar planul pe termen lung ar fi colonizarea planetei. Dacă ar fi să ne luăm după Musk, s-ar ajunge la 1.000 de astfel de curse pe an, fiecare cu câte 100 de persoane la bord. În realitate, termenul va fi mai mult decât sigur prelungit, având în vedere că suntem în 2020 și Starship încă se află în faza de teste, iar un prototip chiar a explodat de curând în timpul unui test de motor. Vom avea niște termene mai realiste doar după ce vom ști că Starship poate duce un echipaj în siguranță în spațiu.

Prototip Starship la baza de testare din Boca Chica, Texas. SpaceX
Turiști printre stele

Nu putem să nu vorbim și despre potențialul uriaș pe care l-a deschis succesul misiunii SpaceX-NASA către Stația Spațială Internațională. Și acesta nu se rezumă doar la alternative private pentru agențiile spațiale, ci și la deschiderea spațiului pentru persoane particulare. Propuneri de turism spațiale au tot apărut în ultimii ani, însă transformarea planului în realitate pare din ce în ce mai apropiată, după ce NASA a anunțat în 2019 că va deschide Stația Spațială Internațională pentru oportunități comerciale private.

În momentul de față, există două companii care au semnat contracte cu SpaceX pentru a folosi capsulele Crew Dragon. Modelul, folosit și la lansarea cu succes SpaceX-NASA, este reutilizabil, însă va fi înlocuit cu unul nou la fiecare misiune cu echpaj contractată de agenția spațiale, lăsându-le pe cele deja folosite pentru alte curse. Prima este Axiom Space, care propune un sejur de zece zile pe stația spațială pentru trei persoane, la un preț de 55 de milioane de dolari pe bilet. Momentan mai sunt două locuri disponibile. Mai este și Space Adventures, care va propune o lansare pe orbită proprie, în jurul planetei, la altitudini mai mari decât cele ale stației.

Pe de altă parte, NASA a anunțat anul trecut că va deschide Stația Spațială Internațională pentru inițiative private. Iar unul din primele anunțuri se referă la o primă peliculă filmată în spațiu, chiar pe stația spațială, cu Tom Cruise. Deocamdată, nu existe multe detalii despre proiect, în afara faptului că nu va face parte din franciza Mission Impossible, și că ar putea implica și SpaceX.

Pe lângă acestea, SpaceX și miliardarul japonez Yusaku Maezawa au în plan o cursă turistică pe orbita Lunii, sub numele #dearMoon Project, care ar urma să aibă loc cu Starship. Partea inedită este că turul ar fi gratuit, pentru Maezawa și șase sau opt „artiști renumiți”.

Vor mai apărea și alte astfel de inițiative odată ce și alte companii private vor reuși să efectueze zboruri cu echipaj în spațiu. Deocamdată, Boeing e următoarea pe listă, și ar fi trebuit să efectueze o misiune similară celei SpaceX-NASA, anul acesta, însă aceasta a fost amânată pe termen nedefinit pentru a rezolva probleme software.
Pași mărunți către explorarea altor planete

Pare destul de puțin probabil că vom pune piciorul pe Marte în următorul deceniu, dar e important că avem în sfârșit planuri în derulare pentru viitorul apropiat: atât Starship-ul lui Musk, cât și ansamblul Space Launch System-Orion al NASA sunt proiectate în ideea că vor putea rezista unei misiuni spre Planeta Roșie. Iar atunci când acestea vor fi testate și pregătite pentru cea mai importantă misiune din istoria omenirii, vor avea la dispoziție date tot mai precise și complete, de la eforturile de cercetare care cresc în număr și scop odată cu fiecare fereastră de lansare.  Vezi Sursa Info AICI

Text de

 

Ionuț Preda


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sursa de energie regenerabilă

  Hidrogenul verde, un combustibil alternativ generat cu energie curată, se confruntă cu o renaștere globală și a fost identificat drept  su...