29 oct. 2012

Omul bionic

Transplantul de creier - omul bionic !

 Un transplant de creier revolutionar, in urma caruia persoanele care au suferit amputari ar putea sa isi miste membrele artificiale, este testat in prezent de oamenii de stiinta, anunta editia online a ziarului britanic Telegraph.

Ceea ce pana de curand era de domeniul fictiunii se poate transforma in stiinta, prin utilizarea unor mici implanturi pentru a directiona undele creierului catre membre. Implantul este de marimea unui capat de chibrit si este dotat cu 100 de senzori fabricati dintr-un material extrem de rezistent, care are proprietatea de a conduce electricitatea.

Vezi și


  1.   Ce să mai citim?

  2. Ce să mai citim?

  3. Tatăl fondator al Uniunii Europene.            

  4. Colonizarea de pe Marte !

  5.   Ne pregătim pentru Marte

  6. Colonizarea Marte poate determina umanitatea să-și modifice ADN-ul ?

  7. Cine mai urăște să poarte mască?
1.    Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

2.    Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

3.    Scara de valori a societății romanești 

4.               Europa privită din viitor

5.   Hrana vie

6.    Planurile in derulare sunt o munca in progres,  veche de sute de ani  

7.    Destinatii uimitoare pe glob

8.    Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

9.    Primarul care nu frură

10.               Duda a pus mâna pe Casa Regală

11.               Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

12.               Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

13. O Nouă Republică

14.    A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

15.În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.

16.               Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

17. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

18.               Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

19.               Fii propriul tău nutriționist

20.               Maya ramane o civilizatie misterioasa

21.               Slăbești daca esti motivat

22.               Serbet de ciocolata

23. Set medical Covid necesar acasă

24.               Medicament retras - folosit în diabet

25.               Brexit-ul - Spaima Europei

26.               Virusul Misterios

27.  Inamicul numărul unu al acumulatorilor 

28.               Sistemele solare - apă caldă

29. Economisirea energiei electrice

30.  Hoțul de cărți

31.               Aparitia starii de insolventa

32.               TRUMP ESTE PRESEDINTE

33. Microbii din organismul uman

34. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.  Și fără comentarii. 

35. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

36. Masca ce omoară virusul     O veste de Covid  

37.Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

38.Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea - Asasinii Economici

 


Senzorii sunt mai subtiri decat un fir de par uman si sunt asezati pe creier, de unde controleaza impulsurile nervoase si le redirectioneaza catre corp. Aceasta tehnologie va putea fi folosita pentru a permite celor care au suferit amputari sa isi miste membrele inlocuite si sa isi recastige mobilitatatea. Testele efectuate pe voluntari au aratat deja rezultate promitatoare, insa succesul unei astfel de tehnologii le-ar permite multor pacienti imobilizati sa poata merge din nou, daca implantul ar fi plasat pe coloana vertebrala.

Inginerii de la Berkley, Universitatea din California, au dezvoltat un material electronic sensibil la presiune, care ar putea revoluţiona lumea medicală, numit generic e-skin. Acest material este de fapt o piele artificială cu diferite aplicaţii, care va funcţiona exact ca pielea umană şi va integra toate capabilităţile de percepţie şi atingere a obiectelor. Designerii si inginerii de la laboratoarele E-skin, explorează noi modalităţi prin care tehnologia poate extinde acest domeniu şi poate crea mai multe soluţii tactile.

Acest material este de fapt o piele artificială cu diferite aplicaţii, care va funcţiona exact ca pielea umană şi va integra toate capabilităţile de percepţie şi atingere a obiectelor.

Proiectul E-skin este o iniţiativă de cercetare care urmăreşte crearea unei interfeţe ce are la bază modalitatea prin care funcţionează pielea umană (temperatură, vibraţii, presiune, propriocepţie). Acest material nu doar acoperă suprafaţă mâinii transplantate, ci îi ofera posibilitatea de a manipula şi de a cuprinde orice tip de obiect. Obiectivul echipei de la Berkley este reabilitarea simţului tactil la pacienţii cu proteze ale membrelor şi de a integra părţi electronice în sistemul nervos uman. În teste, pielea a fost capabilă să realizeze o presiune de la 0 până la 15 kilopascali, echivalentul forţei utilizate pentru tastarea pe o tastură obişnuită sau strângerea unui obiect în mână.
Obiectivul echipei de la Berkley este reabilitarea simţului tactil la pacienţii cu proteze ale membrelor şi de a integra părţi electronice în sistemul nervos uman.
Acestă tehnologie avansată este un pas important pentru robotică, demonstrându-se că prin realizarea unor circuite electronice şi senzori cu performanţe înalte se poate crea un prototip al omului, în întregimea lui. Dispozitivele electronice şi tehnologia modernă reuşesc nu doar sa replice pielea ci şi să înlocuiască membrele si organele corpului uman.Vestea aceasta ar putea sa vă bucure dacă va doriţi un robot în casă pentru spălatul vaselor sau gătitul micului dejun.

Cercetătorii americani de la Doheny Eye Institute din Los Angeles, California, au dezvoltat primul ochi bionic [...] Acest lucru este posibil cu ajutorul unei camere video, suficient de mic pentru a se potrivi ntr-un ochi.  Camera este legata de o retina artificiala care transmite imaginile  prin nervul optic, catre creier. Dispozitivul va putea fi implantat peste trei, maxim cinci ani.  


Oamenii de stiinta din cadrul armatei SUA vor s-i ajute pe soldatii , cautand modalitatea de regenerare a pielii, muschilor si chiar a membrelor amputate, prin utilizarea de celule stem provenite de la soldatii respectivi. [...] celule ce vor fi folosite pentru regenerarea membrelor amputate, in termen de cateva zile de la producerea ranii.

Omul bionic va avea creier realizat din soareci si tranzistori organici

 Omenirea progreseaza spre realizarea primului om bionic. Daca pana acum robotii cu infatisare umana erau tinta predilecta a cercetatorilor japonezi, acum oamenii de stiinta au o noua tinta: omul bionic.
Cel mai mare impediment, dezvoltarea de neuroni artificiali, a fost depasit. Cercetatorii de la The Stanford University School of Medicine au reusit sa transforme celule ale pielii unor soareci in nervi functionali cu aplicarea a doar trei gene. Noile gene asigura transformarea fara a fi nevoie ca intai celulele sa devina celule-stem.
“Acestia sunt neuroni pe deplin functionali. Ei pot sa faca toate lucrurile principale pe care neuronii din creier le pot face”, spune Marius Wernig, doctor si profesor asistent de patologie la Stanford’s Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, Institutul Stanford pentru Biologia Celulelor Stem si Medicina Regerativa, citat de Science Daily.
Pana acum se credea ca celulele au o singura directie de diferentiere si ca aceasta nu poate fi inversata.
In acelasi timp, cercetatorii de la CNRS din Franta au dezvoltat un tranzistor organic care poate mima functionalitatile unei sinapse. Acesta se bazeaza pe pentacena si nano-particule de aur. Studiul a fost publicat in numarul din 22 ianuarie al revistei Advanced Functional Materials si citat de Science Daily. In sistemul nervos, o sinapsa este jonctiunea intre doi neuroni, care permite transmiterea de semnale electrice de la un neuron la altul.
Dispozitivele au fost optimizate pentru a fi aduse la dimensiuni nanometrice, care pot fi apoi integrate in sisteme mai mari. Computerele inspirate din activitatea neuronala care sunt produse utilizand aceasta tehnologie sunt capabile de functii comparabile cu cele ale unui creier uman.     Sursa: Renne.ro

Putem sa construim un corp uman?

Tehnologia  intotdeauna s-a straduit sa ajunga la incredibilul grad de sofisticare  care il reprezinta organismul uman.
Acum materialele eletronice si hi-tech  inlocuiesc membre si organe intregi printr-o fuziune de masina si om.

Mai tarziu in anul acesta o echipa de cercetatori  vor incerca sa implanteze primul ochi bionic in UK in speranta  sa ajute un nevazator pentru a vedea pentru prima data.Este unul dintre cele mai extraordinare inventii din domeniu, ducand la prelungirea vietii si producand  miscari aproape naturale pentru acei care si-au pierdut organele.
Peste cateva saptamani, stirile de la BBC vor prezenta o serie pe acest domeniu al Bionicii.Vom incepe  o selectie cu ultimele dezvoltari stiintifice.
Seriile corpului uman bionic pe site-ul stirilor BBC vor prezenta cum componentele bionice pot transforma vietile oamenilor.Vom cunoaste o femeie care va decide unde doreste sa-i fie taiata mana si inlocuita cu una bionica si sa analizam potentialul tehnologic cat de mult se poate dezvolta, ducand corpul uman la niveluri inalte.
Seriile vor prezenta  parti componente ale corpului uman, cum ar fi: creierul , inima, pielea , mana, pancreasul, ureche, ochiul, piciorul.

Creierul
Un anumit ajutor este posibil.
O stimulare puternica pentru boala Parkinson.
1.Un mic generator care creeaza explozii regulate de electricitate.
2. Exploziile merg spre un cablu care duce la creier.
3.Electrozi subtiri care duc la stimulare.

Creierul este cel mai complex organ din intreg corpul uman.Atunci cand lucrurile nu merg bine, de la dementa la depresie sau un accident vascular celebral, consecintele pot fi debiliante.

Cu toate acestea,  stimularea  zonelor cu  impulsuri electrice pot ajuta pacientii.Mii de oameni cu incurabila boala Parkinson au fost scutiti de tremor, rigiditate si miscari lente, in acest fel. O operatie de £ 30.000 (48.000 dolari; 36.000 de euro), operaţiunea de a plasa electrozi adanc in interiorul creierului a permis unor utilizatori de scaune cu rotile sa mearga.
 Alte cercetari, pe sobolani, se focuseaza  pe incercarea de a inlocui partile deteriorate ale creierului cu microcipuri.

Inima

Lista de asteptare pentru transplanturile de inima este lunga si unii pacienti pot muri inainte ca aceste organe sa fie disponibile.Inimile din plastic prelungesc viata oamnenilor, cel mai lung caz a fost un pacient care a supravietuit trei ani.
Toata inima este inlocuita cu doua camera, cu supape care permit sangelui sa urce si sa coboare.O pompa impinge sangele spre inima de-a lungul tubului care patrunde in corp mai jos de coaste.Aerul este pompat ritmic in inima artificial, fortand sangele in organism in acelasi mod  in care ar face o inima normala.
Matthew Green a fost primul pacinent din UK care a plecat acasa cu o inima artificial dupa o operatie la Spitalul Papworth din Cambridgeshire, de la sfarstul anului 2011.Aceasta operatie a fost aproximata la £100, 000 ($160.000; 120.000 de euro).Consultantul chirurg cardiolog, Steven Tsui explica cum functioneaza  exemplificand materialul video.

 Pielea
 Una dintre cele mai mari provocari in Bionica este sa reproduca pielea – capacitatea de a simti presiunea, o anumita temperature si o durere , este foarte greu de reprodus.

Prof. Ali Javey, de la Universitatea din California, Berkeley incerca sa dezvolte o “piele”, un material care ”mecanic are aceleasi proprietati ca si pielea”.

El deja a  dezvoltat un  complex electronic  si senzori de presiune intr-un material de plastic care se poate indoi si intinde.

Reusind sa trimita acei senzori la un calculator ar putea sa dea un stimul robotilor.Visul este de a potrivi ”pielea” la organelle bionice. Cu toate acestea, el spune ca mai sunt necesare sufiecinte progrese in domeniul electronicii pentru a alimenta aceste informatii la creier.

Bratele

Soldatii raniti au accelerat cercetarile din domeniul Bionicii, vizavi de protezele membrelor. O universitate din SUA a dezvoltat unul  dintre cel mai avansat  brat bionic cu finantare militara. Are dexteritate aproape la fel de mult ca un brat natural si degetele se misca independent.
Acesta raspunde la muschii utilizatorului care raman in membrul residual a lor. Muschii genereaza mici semnale electrice  atunci cand iau contact, acestea pot fi detectate de senzori plasati  pe suprafata pielii. Bratul bionic utilizeaza acestea, astfel incat contractand diferiti muschi  produce miscari specifice, cum ar fi deschiderea sau inchiderea uni pumn.

In materialul  video Michael McLoughlin, de la Universitatea Johns Hopkins ,Laboratorul de fizica aplicata, explica modul in care nivelul membrelor protetice modulare (MPL) functioneaza, in timp ce practicantii de la  Air Force Tech Sgt Joe Delauriers o folosesc.

Unul dintre urmatorii pasi este de a folosi implanturi pe creier pentru a controla bratul. Activitatea initiala cu cei de la MPL a folosit celule cerebrale cu semnal pentru un pacient pentru a ajuta un pacient  sa stranga mana partenerul sau  cu mana sa robotica.

Pancreasul
 Cum functioneaza un pancreas artificial

1.Senzorul detecteaza nivelul de zahar din sange;
2.Informatia este trimisa spre calculator care calculeaza doza de insulina.
3.Insulina este pompata in sange.
 
Imposibilitatea de a controla nivelul zaharului din sange are consecinte mortale si este o problema cu care se confrunta sute de mii de oameni cu diabet zaharat de tip 1. Pancreasul  lor nu poate produce insulina, hormonul vital pentru controlul de zahar.

Studiile la Universitatea Cambridge pe o femeie insarcinata  au demonstrat cum un pancreas artificial o poate ajuta sa controleze nivelul de zahar in timpul sarcinii Acest lucru ar putea salva viata mamelelor si de a imbunatati sanatatea copilului.

Pancreasul artificial  utilizeaza senzori pentru a monitoriza in mod constant nivelul de zahar din sange. Aceasta informatie este alimentata  de la un program de calculator pentru a estima doza de insulina  recomandata care este apoi injectata in sange de o pompa.

Urechea

Urechea Bionica  sau implantul cohlear este una dintre cele mai utilizate parti ale corpului bionic. S-au rezolvat probleme de auz  la zeci de mii de oameni din intreaga lume.

Sunetele creaza vibratii in ureche care ajung la de mii de fire de par mici in cochlee. Miscarile mici sunt convertite in semnale electrice care sunt trimise la creier, dar daca firele de par sunt deteriorate atunci se ajunge la  pierderea auzului.

Implanturile cohleare emit semnale electrice direct la creier. Un microfon este atasat de cap si face conversia sunetului  in semnale electrice. Acestea trec printr-un fir subtire, care este filetat in cochlea. Electrozii de la sfarsit dau semnalul direct la nervul auditiv.
 
Ochiul
 Mai tarziu in acest an va avea loc  primul implant de ochi in UK. Un cip cu sensor de lumina va permite pacientului sa vada cu ochii care au acum probleme, spre deosebire de abordarile  alternative care folosesc un aparat montat pe o pereche de ochelari.
Cipul cu sensor de vedere este atasat sub retina in spatele ochiului.Acesta converteste lumina intr-un impuls electric care este transmis la creier.Pacientul este apoi in stare sa interpreteze fascicolul intr-un implant subtire de 1.500 pixeli ca o imagine de recunoscut. Costurile implanturilor ajung undeva la £65,000 ($100,000; 80,000 euro) exclunzand operatia si consturile de spitalizare.

Clinicile din Germania au restituit vederea la unii pacienti care au fost orbi avand boli pe retina.Ei au reusit sa citeasca si sa vada forme dupa ce le-a fost instalat cipul.
Profesorul  Robert MacLaren, va conduce programul la Spitalui Oftalmologic din Oxford impreuna cu Tim Jackson la Spitalul King’s.In materialul video  profesorul  Robert MacLaren demonstreaza inplantul de retina.

 Piciorul
 Materialele hi-tech si avansatele tehnologii spun ca acum picioarele bionice sunt pe aproape de a inlocui miscarile naturale a acestuia.
Unul dintre cel mai sofisticat este Genium, lansat in UK la sfarsitul anului trecut.
Sapte senzori, inclunzand un giroscop si un accelerometru, aceeasi tehnologie  Wii folosita, detecteaza piciorul intr-un spatiu 3D.Un computer opereaza niste valve hidraulice care controleaza miscarile piciorului.Piciorul poate raspunde diferit la miscarile din spate, mersul pe scarii si diferite miscari alerte.

Costul piciorului, depinde de nevoile pacientului, si este aproximativ £50,000 ($80,000; 60,000 euro). Acesta include toate costurile, garantia si viitoarele costuri.
Geoffrey Harding, din  Ottobock, de la compania care este in spatele acestei inventii explica cum functioneaza in materialul video de prezentare.


Un cititor anonim citează un raport de la Scientific American:
neurologii UCLA au raportat luni că au transferat o memorie de la un animal la altul prin injecții de ARN, un rezultat surprinzător care provoacă viziunea pe scară largă asupra locului și a modului în care amintirile sunt stocate în creier. Descoperirea din laboratorul lui David Glanzman atrage atenția asupra posibilității ca tratamentele bazate pe ARN noi să refacă într-o singură zi amintirile pierdute și, dacă sunt corecte, ar putea să trezească domeniul memoriei și învățării. Cercetatorii au extras ARN din sistemele nervoase ale melcilor care au fost socati si au injectat materialul in melci incoltiti. RNA are rolul principal de a servi ca mesager în interiorul celulelor, care poartă instrucțiuni de obținere a proteinelor de la ADN-ul vărului său. Dar, când a fost injectat acest ARN, acești melci naivi și-au retras sifoanele pentru perioade lungi de timp după o atingere moale. Melcii de control care au primit injecții de ARN de la melci care nu au primit șocuri nu și-au retras sifoanele pentru atâta timp. 

Grupul Glanzman a mers mai departe, arătând că neuronii senzoriale Aplysia în vasele Petri erau mai excitabili, deoarece tind să fie după șoc, dacă ar fi expuși la ARN de la melci șocați. Expunerea la ARN de la melci care nu au fost niciodată șocați nu a făcut ca celulele să devină mai excitabile. Rezultatele, a spus Glanzman, sugerează că amintirile pot fi stocate în nucleul neuronilor, unde ARN-ul este sintetizat și poate acționa pe ADN pentru a transforma și dezactiva genele. El a spus că a crezut că stocarea memoriei a implicat aceste modificări epigenetice - schimbări în activitatea genelor și nu în secvențele de ADN care alcătuiesc aceste gene - care sunt mediate de ARN. Această viziune provoacă ideea larg acceptată că amintirile sunt stocate prin îmbunătățirea conexiunilor sinaptice între neuroni. Mai degraba,

Studiul a fost publicat în jurnalul eNeuro .
lucrare științifică , publicată inițial în martie, de la revista Progress in Biophysics and Biology Molecular, a fost găsită în acest ciclu de știri săptămâna aceasta . Lucrarea, care este co-scrisă de 33 de autori, inclusiv imunologul molecular Edward Steele și astrobiologul Chandra Wickramasinghe, sugerează că caracatițele ar putea fi străini, adăugând legitimitate unei credințe, care altfel a fost dezvăluită de mai multe ori în ultimii ani. 

Un extras din hârtie, care face afirmația îndrăzneață:Divergența genetică a Octopusului de la subclasele colecoide ancestrale este foarte mare ... Creierul său mare și sistemul nervos sofisticat, ochii ca o cameră, corpuri flexibile, camuflaj instantaneu prin abilitatea de a schimba culoarea și forma sunt doar câteva din caracteristici izbitoare care apar brusc pe scena evoluționistă. [...] Este plauzibil să sugerăm că [caracatitele] par a fi împrumutate de la un viitor "îndepărtat" îndepărtat în termeni de evoluție terestră sau mai realist față de cosmos în ansamblu. "Ephrat Livni de Quartz pune la îndoială baza descoperirea :Pentru a face lucrurile mai ciudate, lucrarea susține că caracatițele ar fi putut veni pe Pământ "într-un grup deja coerent de genuri funcționale în cadrul ouălor de caractere protejate protejate prin matrice și protejate de matrice". Iar aceste ouă ar fi putut "sosit în ghețurile înghețate cu câteva sute de milioane de ani în urmă". Autorii recunosc, totuși, că "o astfel de origine extraterestră ... desigur, contravine paradigmei dominante dominante". Într-adevăr, puțini din comunitatea științifică ar fi de acord că caracatițele provin din spațiul cosmic. Dar lucrarea nu se referă doar la proveniența cefalopodelor. Propunerea că caracatitele ar putea fi extraterestre este doar o mică parte a unei discuții mult mai extinse despre o teorie numită "panpersmie", care își are rădăcinile în ideile Greciei antice.cu Avi Loeb, profesorul de la Universitatea Harvard, Frank B. Baird Jr., care a declarat publicației că lucrarea a ridicat "o posibilitate interesantă, dar controversată". Cu toate acestea, el a adaugat ca nu ofera nici o dovada incontestabila ca explozia Cambrian este rezultatul pansermiei. 

Citirea ulterioară: Revista Cosmos a subliniat unele deficiențe în ipotezele pe care le-au făcut autorii în lucrare . De asemenea, a analizat fundalul unor autori. Revista subliniază, de asemenea, că, deși hârtia a făcut afirmații îndrăznețe, nu a găsit încă sprijin sau coroborare din partea comunității științifice. Știri Live Science a pus la îndoială și rezultatele.
Un cititor anonim citează un raport de la ZDNet:
Cel puțin un server folosit de o aplicație pentru ca părinții să-și monitorizeze activitatea telefonică a adolescenților a scos în evidență zeci de mii de conturi ale părinților și ale copiilor . Aplicația mobilă, TeenSafe , se facturează ca o aplicație de monitorizare "sigură" pentru iOS și Android, care permite părinților să vizualizeze mesajele text și locația copilului lor, să monitorizeze cine sună și când accesează istoricul navigării pe Internet și să afle care aplicațiile pe care le-au instalat. Dar compania din Los Angeles, California, și-a părăsit serverele, găzduite pe norul lui Amazon, neprotejate și accesibile de oricine fără parolă.

"Am întreprins acțiuni pentru a închide unul dintre serverele noastre pentru public și a început alertarea clienților care ar putea fi afectați", a declarat un purtător de cuvânt al TeenSafe pentru ZDNet duminică. Baza de date stochează adresa de e-mail a părintelui asociată adresei de e-mail Apple ID a copilului asociat. De asemenea, include numele dispozitivului copilului - adesea numele acestuia - și identificatorul unic al acestuia. Datele conțin parolele plaintext pentru ID-ul copilului Apple. Deoarece aplicația necesită dezactivarea autentificării cu doi factori , un actor malware care văd aceste date trebuie doar să utilizeze acreditările pentru a intra în contul copilului pentru a-și accesa datele de conținut personale.

Un cititor anonim citează un raport de la Reuters:setea de nesăbuit a Beijingului pentru cea mai recentă tehnologie a stimulat o proliferare a "acceleratoarelor" din Silicon Valleycare vizează identificarea startupurilor promițătoare și aducerea lor în China. Creșterea numărului de acceleratori axați pe China - care sprijină, mentorează și investesc în startupuri în stadiu incipient - face parte dintr-un val mai mare de investiții chineze în Silicon Valley. Cel puțin 11 astfel de programe au fost create în zona Bay Area din San Francisco începând cu anul 2013, potrivit companiei de date din sectorul tehnologic Crunchbase. Unii lucrează în mod direct cu guvernele chineze, care oferă finanțare. Interviurile Reuters cu incubatorii au arătat că mulți dintre ei s-au concentrat pe aducerea companiilor americane în China. Pentru oficialii guvernamentali americani, preocupați de importanța crescândă a tehnologiilor înalte din China, boomul acceleratorului reafirmă temerile că know-how-ul tehnologic al SUA este transferat în China prin investiții, asociații în participațiune sau acorduri de licențiere."Proprietatea noastră intelectuală este viitorul economiei noastre și al securității noastre", a declarat senatorul Mark Warner, vicepreședintele democrat al Comitetului de Informații al Senatului SUA, într-o declarație adresată Reuters despre acceleratorii chinezi. "Guvernul chinez a acordat prioritate în mod clar achiziționării cât mai multor proprietăți intelectuale posibil, iar eforturile lor continue, legale sau ilegale, reprezintă un risc pe care trebuie să ne uităm foarte serios".


Pe data de 1 iulie, țara Estoniei va crea cea mai mare zonă de tranzit public din lume de 24 de ore pe zi, 7 zile pe zi, 7 zile pe săptămână , făcând posibilă călătoria cu autobuzul de la un capăt al națiunii baltice de 1,3 milioane la celălalt, fără să plătească un cent. Rapoartele CityLab:Estonia este deja un lider mondial în transportul public gratuit: în 2013, toate mijloacele de transport public din capitala, Tallinn, au devenit libere pentru locuitorii din zonă (dar nu pentru turiști sau pentru alți vizitatori, chiar și cei din alte părți ale țării). Noua schemă națională de circulație liberă extinde acest model și mai mult, făcând liberă circulația cu autobuzul în comunitățile rurale de stat și extinderea tranzitului fără costuri de la capital spre alte regiuni. Cu toate acestea, planul nu va extinde politicile publice gratuite de tranzit din Tallinn către alte orașe din estonia și, de asemenea, nu va face liberă circulația Tallinn vizitatorilor (cel puțin nu inițial). Deci, în timp ce cea mai mare parte a suprafeței terestre și a populației, care este concentrată în jurul valorii de orașul Tallinn, ar trebui să primească o viață zilnică gratuită,Citirea ulterioară: Pop-Up City

Source : https://slashdot.org/?pk_campaign=houseNEL&pk_source=SF


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sursa de energie regenerabilă

  Hidrogenul verde, un combustibil alternativ generat cu energie curată, se confruntă cu o renaștere globală și a fost identificat drept  su...